huse

Ventilation

Indeklima og ventilation

Et godt indeklima er vigtigt, da det kan påvirke vores helbred, måske mere end de fleste rent faktisk ved. Og da vi i gennemsnit indeholder os indenfor 90% af tiden, så er et godt indeklima altså rigtig vigtigt, både på arbejde og i hjemmet. Hvis man ikke sørger for at lufte ordenligt ud, risikerer man at få skimmelsvamp samt stor koncentration af radon.

Både radon og skimmelsvamp er usundt for helbredet, hvis man lever med det i en længere periode, og derfor skal der altså udluftes en gang imellem. Hvis man er rigtig dårlig til at huske dette, kan man vælge at få sig et ventilationsanlæg. Med et ventilationsanlæg bliver rummene ventileret løbende alle dage, så man hver dag kan nyde frisk luft helt uden at skulle tænke over det. Derudover er det heller ikke koldt luft, der kommer ind, da anlægget vil varme luften udefra, så temperaturen bliver opretholdt, modsat hvis man bare åbner vinduer.

Boligventilation

Det er rigtig vigtigt at lufte ud i sit hus, så man undgår fugtige rum og derved for eksempel også skimmelsvamp. Hvis der ikke er ventilation nok i et rum, kan det nemt føre til skader af huset og utilpashed for beboerne. Dog skal man også være opmærksom på, at huset mister rigtig meget varme ved at lufte ud med vinduerne, og derved kan varmeregningen gå hen og blive ret dyr.

Hvis man derimod anskaffer sig et ventilationsanlæg, kan mange af ovenstående problemer blive løst. Anlægget fungerer oftest på den måde, at den fjerner luft fra badeværelser, køkkener og bryggeser, da disse er fugtgivende rum. Luften føres gennem kanaler tilbage til anlægget, hvor den ”sender” luften ud, og tager frisk luft ind. Den friske luft bliver dog først varmet op af den gamle luft, og derefter bliver den renset for pollen, skadelige stoffer og støv. På denne måde forbliver rummene opvarmet, samtidig med at den friske luft renser ud, så man slipper for irriterende problemer med fugt.

Man kan få rigtig mange forskellige ventilationsanlæg, som kan tilpasses både ældre og nyere boliger. På denne måde kan alle husstande altså nyde godt af et anlæg, lige meget hvad ens behov nu end må være.

Filter

Ligesom der findes forskellige typer af ventilationsanlæg, så kan man få forskellige filter hertil. Filtrene er med til at sikre, at den indkomne luft er ren, så man slipper for urenheder. Et af de filtre man blandt andet kan få er et pollenfilter. Ved at få indsat et pollenfilter i ventilationsanlægget bliver der både filtreret støvmider og pollen. På denne måde sikre man altså et sundt indeklima, og man kan mindske allergi anfald ved lidende.

Filterne kan være er flere forskellige typer alt afhængigt af, hvilket ventilationsanlæg man har. Hvis boende døjer med allergi, så vil posefilter eller panelfilter typisk være bedst til at filtrere pollen og støvmider fra. Dog kan man også benytte kanalfilter til dette, hvor kulfilter er bedre gas, lugt og dampe.

Hvilket filter man vælger til ens ventilationsanlæg, er altså meget individuelt, da alle mennesker har forskellige behov. Derfor er det også rigtig vigtigt at finde ud af, hvad ens behov er, så dette bliver tilgodeset.